Tilbake
Lise Oppegaard
Lise Oppegaard

To menn og en tavle V20

To menn og en tavle er en vilter og morsom tegneforestilling der illustratørene og tvillingbrødrene Svein og Egil Nyhus tegner, tuller og forteller for små og store. Brødrene viser hvordan en kan lage en historie på tavla og ber publikum komme med forslag til hva som skal være med. Tegneshowet varer i 45 minutter og passer for barn fra 4 til 100 år.

Lærerveiledning

Litt om skolebesøket

• Forestillinga passer for 1.–7. klasse, varer i 45 minutter og krever ingen forkunnskaper. Svein og Egil har med det de trenger av eget utstyr
• Best publikumsantall er 20–60, men det kan være både flere og færre bare alle ser og hører greit.
• Svein og Egil kan tilpasse starttidspunkt etter skolens rutiner.
• Flere forestillinger bør foregå i samme rom for å slippe omrigging. Matter, puter, benker og stoler bør stå i rette rader som når publikum ser på film. Samlingsrom eller store klasseværelser er bedre enn gymsaler med dårlig lyd.

Passer for alle
«To menn og en tavle» er en underholdende crossover-forestilling der tvillingbrødrene, illustratørene og barnebokforfatterne Svein og Egil Nyhus kombinerer tegning (visuell kunst), fortelling (litteratur) og kroppsspråk (teater) på en pedagogisk og oppfinnsom måte. Tegneshowet likner mer på improvisert teater enn et vanlig forfatter- og illustratørbesøk. Brødrene tegner og tøyser for og sammen med barna, lærer bort forteller-triks og inspirerer til kreativitet, dikting, lek og glede.

Opplegget krever ingen forkunnskaper eller forberedelser og passer for både faglig sterke og svake elever. For mange blir møtet med to identiske, sprelske tegnere en annerledes opplevelse de vil huske lenge.

I over 20 år har tvillingbrødrene besøkt steder over hele Norge og fått god trening i å snakke med barn. Etter forestillinga legger de igjen et ark som en hilsen og en takk. På arket er det noen enkle tegneoppgaver og en liten påminnelse om hva de har gjort. Arket kan lærerne kopiere og dele ut til elevene.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Kunstnere/grupper: Svein og Egil Nyhus
  • Idé/opplegg: Svein og Egil Nyhus

Om kunstner / utøver / gruppe

Svein og Egil Nyhus er tvillingbrødre og tegnere. De er født i Tønsberg i 1962. Svein skriver og illustrerer barnebøker. Han lager også bildebøker sammen med kona si, forfatteren Gro Dahle. Egil er avistegner og illustratør. Han tegner politiske karikaturtegninger, Kaptein Sabeltann og mye annet. I 2014 fikk Svein og Egil Teskjekjerringprisen for samarbeidet sitt.

Svein og Egil har opptrådt med tegneforestillinger siden 1995 og reist på flere skoleturneer arrangert av Den kulturelle skolesekken. Brødrene har også besøkt barnehager, skoler og bibliotek som illustratører, fortellere og forfattere hver for seg.

Publikumskommentarer

Vi er svært fornøyd med produksjonen. Elevene lo og koste seg på begge forestillingene. Utøverne var flinke til å se elevene og å få elevene til å føle seg viktige. Det var en godt organisert forestilling. Noen av tilbakemeldingene fra elevene var: veldig gøy, morsomt at elevene bestemte, flinke til å tegne, god humor, kult. Publisert av: Nina Gundersen (klasse - Tveten skole) – 20.1.2020 14:34