Tilbake
greenlightdistrict
Li Binyuan
Ørjan Amundsen

Greenlightdistrict kunstfestival H19

Greenlightdistrict er en kunst og miljøfestival som dukker opp hvert andre år i Grenlandsregionen. Festivalen er et samarbeid mellom de fire kunstinstitusjonene i Grenland, Telemark Kunstsenter, Skien Kunstforening, Spriten Kunsthall og Grenland Kunsthall.

Selve festivalen gjennomføres i år fra 12.-15.september, men kunstutstillingene ved hvert visningssted vil stå i en lengere periode. 

Utstillingen er utformet av festivalens kuratorer og setter søkelys på årets tema knyttet til natur (ressursene), industri (prosessene og historie) og klima/miljø (utvikling/forskning) og forholdene mellom disse.

For hver festival velger vi et tema, og for 2019 har vi som sagt valgt vann, nærmere bestemt Telemarksvassdraget som allmenn ressurs for bosetting og industri. Elva mellom Skien og Porsgrunn, med tilhørende fjorder - har spilt og spiller en stor rolle for samfunnsutviklingen og kulturell identitet i distriktet. Vannets fundamentale rolle for livet på jorden er velkjent. Like velkjent er de utfordringene vi har med forurensning, gammel og ny, som truer med å bryte ned liv og økosystemer under vannoverflaten. Det blir stadig klarere hva dette har å si for liv og virke også over vannoverflaten. Grenland er en region der tradisjonell prosessbasert industri lever videre sammen med nyskapende og fremtidsrettet næringsliv; fremdeles gjøres det utslipp til luft og vann, men industrien her står også bak verdensledende renseteknologi. Likevel preges regionen av stadig sterkere interessekonflikter mellom allmennretten og private og industrielle interesser. 

På Telemark Kunstsenter vil det presenteres tre kunstere som jobber med videoverk for å sette søkelys på miøjøutfordringer knyttet til vanntematikken. Cecilia Jonsson (SE er invitert med verket Contemporary Diagram – Berlin, utviklet på forskningsavdelingen på kloakkrenseanlegget Berliner Wasserbetriebe in Berlin-Neukölln. Man får oppleve lyd,tekst og film fra hennes eksperimenter. 

Li Binyuan er en kinesisk kunstner som er invitert til å vise to filmer, Freedom Farming og Drawing Board, begge er filmversjoner av performance. Li Binyuans arbeider består ofte av vedvarende fysisk innsats. I den korte og intense filmen, Freedom Farming, (2014) pløyer Li Binyuan det arva jord-stykket sitt gjennom å kaste kroppen, igjen og igjen, rundt i gjørma til jordstykket er klar for å beplantes med ris. I Drawing Board (2017) presser han et tegnebrett med hendene opp mot vannet som fosser over en demning. 

Ørjan Amundsen (NO) viser en film, et bestillingsverk til greenlightdistrict 2019, der han følger Herre-vassdraget gjennom et år.

Lærerveiledning

Formålet med Greenlight formidling: 

•    Å engasjere elever i kreativt arbeid med miljøspørsmål
•    Å invitere elever med inn i Greenlightdistrict 
•    Å bidra til å gi elevene mulighet til å sette agendaen i pågående debatt
•    Å vise fram ungdommens bidrag til Greenlightdistrict til et bredt publikum
•    Å inspirere til samarbeid mellom fremtidige aktører i yrkesfag, akademia og i kunstfeltet


Man kan lett ta seg til Skien med kollektiv transport, man kan for eksempel kombinere det med en skoletur til byen og oppsøke flere tilbud samtidig. Telemark kunstsenter ligger 5 minutter gange fra knutepunktet Landmannstorget i Skien by. Elevene vil bli tatt imot av våre erfarende formidlere som alle har kunstfaglig og noen pedagogisk bakgrunn. Vi har et nyoppusset og moderne workshoprom, der elevene får utfolde seg kreativt og presentere sine arbeider som en del av opplegget. 

TILBUD 1:
45 minutter omvisning i utstillingen
45 minutter workshop der barna prosesserer det de har hørt og sett, og får mulighet til å lage sitt eget kunstverk i samme teknikk som det man ser i utstillingen.


TILBUD 2: 
15 minutter omvisning 
75 minutter workshop

TILBUD 3:
​​​​​​​
45 minutter omvisning 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Kunstnere/grupper: Telemark Kunstsenter, Skien Kunstforening, Spriten Kunsthall og Grenland Kunsthall

Publikumskommentarer

Både omvisning og workshop engasjerte tredjeklassingene. Mange av elevene er svært kreative, og de turte å utfordre seg selv på lerretet. Vi brukte opplegget til å lage medieproduksjoner om temaet i etterkant. Publisert av: Tove Midtbø (klasse - Hjalmar Johansen vgs) – 6.11.2019 10:50