Tilbake
Målfrid Ravnåsen Vangen
Morten Slettemås
NIA

Telemarksgalleriet: Morten Slettemeås (SOS kunst) H19

Hva er kunst, egentlig? Og hva kan kunsten fortelle oss? SOS KUNST står for å se, oppleve og skape.
Vi tar utgangspunkt i vår aktuelle utstilling for å reflektere, filosofere og snakke om opplevelsen av kunsten og bli inspirert til å skape eget kunstnerisk verk i verkstedet.

Målet er å skape gode opplevelser i møte med ulike kunstformer og særlig samtidskunsten i en profesjonell kontekst som en utstilling på et museum skal være. Vi ønsker også å inspirere til skapende arbeid og åpne blikket for at kunst kan være mye og oppleves forskjellig.

Høsten 2019 tar vi utgangspunkt i samtidskunstneren Morten Slettemeås og hans fargerike malerier.

Lærerveiledning

Last ned:
Lærerveiledning

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Produsent: Telemarksgalleriet
  • Idé/opplegg: Morten Slettemeås i samarbeid med Telemarksgalleriet

Om kunstner / utøver / gruppe

Morten Slettemeås (født 1975) er opprinnelig fra Gvarv i Telemark, men bor og arbeider i Oslo.  I utstillingen i Telemarksgalleriet viser han nye malerier med sterke referanser til sitt eget nærmiljø i Telemark og særlig folkekunsten. Flere i Slettemeås sin slekt var treskjærere og rosemalere. Og det er særlig akantusblomsten og dens bruk og historie som fasinerer kunstneren. Akantusranken er et kjent motiv i internasjonal kunsthistorie og hadde spesiell stor betydning for norsk folkekunst. Dette har dannet grunnlag for en helt ny serie med malerier av Slettemeås. I tillegg er kunstneren inspirert av de såkalte Telemarksmalerne, særlig Henrik Sørensen, Erik Werenskiold og Kai Fjell, og deres søken etter det urnorske.

I utstillingen på Telemarksgalleriet viser Slettemeås referanser til disse ideene og setter dem inn i dagens lys og kunstneriske uttrykksform. «Jeg ønsker å sette disse lokale elementene opp mot vår stadig globale hverdag og se det historiske opp mot vår flimrete samtid», forteller kunstneren. Arbeidene er på den måten en videreføring av hans personlige maleriprosjekt som består i å bruke ideer, referanser og bilder fra ulike utgangspunkt og renske bort informasjon for å åpne opp for flere tolkningsmuligheter.

Vi møter fargesterke og abstraherte malerier, der komposisjonen bygges opp av tydelige linjer og store fargeflater. Maleriene åpner opp for ulike temaer og problemstillinger, som nasjonal og kulturell identitet, tilhørighet, fremmedfrykt og grenser.

Utstillingen står i perioden 14.09- 03.11.2019.

Kunstnerens nettside finner du her: www.slettemeas.com

Publikumskommentarer

Gode aktiviteter og tilretteleggingPublisert av: Camilla Kivle (klasse - Lisleherad montessoriskole) – 18.12.2019 14:48
Ifølge elevene så var opplevelsen super og  "sykt" gøy :)Publisert av: Lill Oseid Kleivi (klasse - Hjuksebø Montessoriskole) – 19.12.2019 8:46