Den kulturelle skolesekken Telemark
Postadresse: Telemark fk, Pb. 2844, 3702 Skien
Besøksadresse: Fylkeshuset, 3706 Skien
Telefon: 35 91 79 70 • Nettsted: www.dkstelemark.no
SULT-en teateradaptasjon av Knut Hamsuns roman fra...
Produksjonsliste
Program

SULT-en teateradaptasjon av Knut Hamsuns roman fra 1890 V17

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Med forestillingen SULT ønsker vi å gjøre ungdom kjent med Hamsuns klassiker fra 1890. Forestillingen fungerer godt som en engasjerende introduksjon og et supplement til gjennomlesning og diskusjon i klassen. Vi vet godt hvor vanskelig det kan være å engasjere seg i verker skrevet fra et annet århundre. Vi vil motbevise vrangforestillingen mange har om at eldre litteratur ikke er lik kjedelig litteratur og at den historiske avstanden ikke nødvendigvis gjør verket så uinteressant og uaktuelt, likevel! Vi har tatt utgangspunkt i Hamsuns tekst, men har skapt vårt eget lekne uttrykk som er inkluderende og humoristisk.

Vi bevarer fortiden for framtiden: Sult fra 1890 var Knut Hamsuns gjennombrudd og står fortsatt som et av norsk litteraturs høydepunkter. Men den geniale teksten krever sitt av leseren. Sult kan oppleves som en tung lesning da den er ”noe monoton”, for å bruke Georg Brandes sine ord. Vi tror at et møte med vår dramatisering av teksten vil gjøre teksten lettere tilgjengelig samt øke interessen for det klassiske verket blant ungdom.

OM SULT:

En mann vandrer rundt i Kristianias gater og sulter. Men når han blir tilbudt en hjelpende hånd vil han ikke ta i mot. Den sultne jeg-fortelleren er for stolt til å innrømme nederlag og behovet for hjelp. Hvor langt er vi villige til å gå for å opprettholde en fasade som skjuler en sult, for andre? Fasade er et tema som vi i dagens samfunn utvilsomt vil kjenne oss igjen i. Romanen, Sult, handler nemlig ikke bare om sulten etter mat, men også om sulten etter vennskap, kjærlighet, bekreftelse og ikke minst etter å finne meningen med livet. Jeg-fortelleren er også sulten på suksess. Han streber etter å bli en vellykket forfatter. Men det virker som han kun oppnår å lykkes med tekstene sine når han lider – og da først og fremst når han sulter. Derfor påfører han seg selv smerte og sult for å oppnå suksess. Her kan vi dra paralleller til dagens suksess-jakt, hvor kampen for å lykkes paradoksalt nok går ut over livskvaliteten vår.

Hamsuns tekst i sentrum:
Vi tar utgangspunkt i den reviderte versjonen fra Gyldendal Forlag 2007, hvor språket har gjennomgått en modernisering. I vår versjon av Sult befinner vi oss verken i Kristiania på 1900-tallet eller i Oslo på 2000-tallet. Vi tar teksten inn i et tidløst rom. På den måten kan publikum lettere kjenne seg igjen i situasjoner, og dessuten trekke paralleller mellom da og nå. Med et enkelt scenisk uttrykk – enkle kostymer, enkel teknikk og en enkel, men leken scenografi – er det utvilsomt Hamsuns tekst som står i fokus.

Lekent uttrykk: I teateret er det tradisjonelt sett mye som skjer bak scenen. Teknikere, scenemestere og påkledere er skjult for publikum. Slik skapes ofte god teatermagi. Men hva kan det tilføye forestillingen at skiftene blir gjort synlige for publikum? I vår oppsetning inkluderer vi publikum i forvandlingene mellom scener og roller. Vi tror at dette kan utvide forståelsen av hva teater er eller kan være. Vi mener dette tilfører en spontanitet og lekenhet til forestillingen som er minst like magisk.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark

Multimedia og vedlegg

Bilder

SULT_plakat_christa barlinn korvald.jpeg
Scenekunst
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Maria  Drangied, Mobil: 48254713  maria.drangeid@gmail.com / vrangforestilling@gmail.com                     
Programlengde
60
Maks publikumsantall
120
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
60 min.
Merknad
Enkelt utstyr, 2 høgtalere, 4 lyskasterstativ,

Enkel scenografi 4 gardintrapper.

Arrangører
Arrangert av:
Den kulturelle skolesekken Telemark