Den kulturelle skolesekken Telemark
Postadresse: Telemark fylkeskommune, pb. 2844, 3702 Skien
Besøksadresse: Fylkeshuset, 3706 Skien
Telefon: • Nettsted: www.dkstelemark.no
Pionerbyen - Verdensarven i Telemark - Notodden H1...
Produksjonsliste
Program

Pionerbyen - Verdensarven i Telemark - Notodden H19/V20

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Hva er greia med verdensarv? Og hva er bakgrunnen for at Rjukan-Notodden Industriarv er skrevet inn på UNESCO sin verdensarvliste over områder med helt unik og universell verdi? Formidlingsopplegget «Pionerbyen» skal gi deg noen av svarene. Det handler om å være pioner, om å finne opp noe nytt som markedet trenger. Det handler om samarbeid og galskap, om å tørre å satse og utnytte naturens ressurser til noe stort. Rjukan-Notodden industriarv var sterke uttrykk for den andre industrielle revolusjon med vannkraften som drivkraft i Norge. Ideene ble til industri som gav arbeidsplasser og skapte to nye byer.

Gjennom dialogbasert omvisning, gruppearbeid og teater får du innblikk i noen viktige elementer av industrireisinga her på Notodden. For det var på Notodden det hele startet, bekreftet generaldirektøren Sam Eyde, en av pionerne. Er det noe i denne historien vi kan dra nytte av i dag?

Formidlingsopplegget er tverrfaglig og knyttet til kompetansemål i historie, norsk og fysikk.


Om utstillingen Gnisten

Utstillingen Gnisten handler om starten på et industrielt eventyr som fant sted i Telemark for litt mer enn 100 år siden – og som nå er blitt verdensarv, innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2015. Med utgangspunkt i kreftene i elven Tinnåa ble det i Hydroparken her på Notodden for første gang fremstilt nitrogengjødsel (kalksalpeter) til landbruket i full industriell skala. Enda større kraftverk og fabrikker ble bygd på Rjukan få år seinere. Utgangspunktet for denne industrien – lysbueovnen - er rangert som tidenes viktigste oppfinnelse i Norge. I utstillingen får du vite hvorfor.

Du blir bedre kjent med professor Kristian Birkeland og ingeniør Sam Eyde. De to lyktes med å skape en helt ny industri i Norge. Det skjedde i sterk konkurranse med sterke fagmiljøer i andre land. Du tas med til middagsselskapet hvor Birkeland og Eyde møttes for første gang, den 13. februar 1903, hos statsråd Gunnar Knudsen. Eyde kalte denne dagen for «den norske kvelstoffindustriens fødselsdag».

Utstillingen handler også om bygging av kraftverk, industri, bysamfunn og om interessen som nitrogengjødsel-produktet Norgesalpeter skapte. Dette var et produkt hele verden trengte.


Om Theodor Kittelsens malerier i Kunstmuseet

Theodor Severin Kittelsen (1857-1914) var en norsk maler, tegner og illustratør. Han er kanskje mest kjent som eventyr-tegneren gjennom illustrasjonene til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. I 1907 og 1908 laget han fem akvareller på bestilling fra Hydros generaldirektør Sam Eyde. Akvarellene skildrer utbyggingen av kraftverket Svælgfoss og industriutbyggingen på Notodden og Rjukan som et industrieventyr. Her møter du Askeladden og andre mytologiske vesener pakket inn i industriutbyggingen. Hvordan vil dere vurdere verkene som formidlere av verdensarven?


Om Admini og Grønnbyen

Byvandringen starter ved Verdensarvsenteret på det fredede industriområdet Tinfos. Guiden forteller deg hvorfor. Turen går videre til Hydros administrasjonsbygning, som generaldirektør Sam Eyde fikk satt opp i 1906 i en stil som uttrykker tyngde og fremtidstro. Her hadde direktøren god oversikt over fabrikkene og arbeidernes boligområde. Fra Villamoen, der funksjonærer og ingeniører bodde, kommer vi ned til arbeidernes boligområde Grønnbyen, som var Norges første hageby. Herfra er det kort vei ned til arbeidsplassen i Hydroparken, hvor vandringen avsluttes.


Her kan du lese mer om Rjukan-Notodden Industriarv: https://industriarven.no/

Lærerveiledning

Program og innhold for dagen avtales med Telemarksgalleriet, NIA
Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Kunstnere/grupper: Telemarksgalleriet - Verdensarvsenteret
  • I samarbeid med: Telemarksgalleriet - Verdensarvsenteret. Norsk industriarbeider museum, Notodden
  • Idé/opplegg: DKS Telemark, NIA Telemarksgalleriet

Om kunstner / utøver / gruppe

Formidling på Telemarksgalleriet , Verdensarvsenteret. Vandring over Tinfos kanalen, Villamoen, Admini, Grønnebyen.


Multimedia og vedlegg

Bilder

Verdensarvesentere_målfridvangen.JPG
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen
Lysbuen industrimuseum
Foto: Telemarksgalleriet
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen
Samlingene til Norsk Hydro
Foto: Ingrid Lie
eyde_admini_vgs_mvangen.JPG
Kulturarv
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Målfrid Ravnåsen Vangen,
museumspedagog Verdensarvsenteret Notodden
m.vangen@nia.no
mob: 90850517
Jon Harald Aspheim
formidler Telemarksgalleriet
j.aspheim@nia.no
mob: 99411253
Programlengde
En dag
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Verdensarvsenteret og Telemarksgalleriet samt byen Notodden
Maks antall fremføringer per dag
1
Merknad
Når dere kommer deles gruppen i to. Dere opplever to utstillinger, Gnisten i Industrimuseet og Kittelsens Svælgfoss-serie i Kunstmuseet. Etter lunsj går gruppene sammen og tar del i en byvandring med pop up teater.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Den kulturelle skolesekken Telemark