Den kulturelle skolesekken Telemark
Postadresse: Telemark fylkeskommune, pb. 2844, 3702 Skien
Besøksadresse: Fylkeshuset, 3706 Skien
Telefon: • Nettsted: www.dkstelemark.no
Verdensarven i Telemark, Notodden V19
Produksjonsliste
Program

Verdensarven i Telemark, Notodden V19

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Telemarksgalleriet på Notodden er både et galleri og et kunst- og et industrimuseum. Kunstmuseet er en arena for kunst fra samlingene til Norsk Hydro og Norsk Industriarbeidermuseum, og Terje Bergstads kunstsamling. Lysbuesamlingen gir et viktig og historisk relevant tverrsnitt av norsk samfunnsengasjert kunst

Lysbuen industrimuseum forteller historien om tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel.

 " Vi er særlig glade for å kunne presentere professor Kristian Birkelands første elektromagnetiske kanon fra 1901, som faktisk har vært i Danmark siden 1960-tallet, forteller Trond Aasland, som har arbeidet med å realisere prosjektene på Notodden."

Hydroparken på Notodden var stedet hvor industrieventyret startet. En industrihistorie i verdensklasse som er en viktig del av Norges nyere kulturarv. Stedet forteller historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft og skaper grunnlag for prosessindustri og nye arbeidsplasser. Produksjon og eksport av kunstgjødsel var viktig langt utover norske landegrenser. I en tid med befolkningsøkning var Hydros kunstgjødsel et viktig bidrag til en økning i verdens matproduksjon.                          

Da Norsk Hydro i 2010 besluttet å ikke videreføre sin bedriftshistoriske samling på Notodden ble Telemarksgalleriet et naturlig valg for å holde selskapets historie levende og gjøre den allment tilgjengelig.

Kunstsamlingene inneholder bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark.Lysbuesamlingen inneholder også moderne billedkunst med tilknytning til industri og innovasjon, som Mathias Faldbakken og Per Berntsen.

Kunstsamling

Telemarksgalleriet & Lysbuen har en stor kunstsamling. Samlingen inneholder kunst fra Norsk Hydro, Norsk Industriarbeidermuseum, og Terje Bergstads kunstsamling. 
Kunstsamlingene hovedtyngde er på bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark. Kunstsamlingen gir et viktig og historisk relevant tverrsnitt av norsk samfunnsengasjert kunst. Samlingen inneholder også moderne billedkunst med tilknytning til industri og innovasjon, som Mathias Faldbakken og Per Berntsen.
Theodor Kittelsen har en viktig plass i kunstmuseet. I 1907 og 1908 laget Theodor Kittelsen akvareller fra utbyggingen av kraftverket Svælgfoss. De fem akvarellene er tegnet på bestilling fra Sam Eyde. Disse henger permanent i Lysbuen kunstmuseum. Kittelsen var norsk maler, tegner og bokkunstner. Han er kanskje mest kjent som eventyr-tegneren, og illustrerte blant annet de norske folkeeventyrene som ble samlet inn av Asbjørnsen og Moe.

Lærerveiledning

Program og innhold for dagen avtales med Telemarksgalleriet, NIA
Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Kunstnere/grupper: Telemarksgalleriet - Lysbuen
  • I samarbeid med: Telemarksgalleriet -Lysbuen. Norsk industriarbeider museum, Notodden
  • Idé/opplegg: DKS Telemark, NIA Telemarksgalleriet

Om kunstner / utøver / gruppe

Formidling på Telemarksgalleriet , Lysbuen. Vandring over Tinfos kanalen, Villamoen, Admini, Grønnebyen.


Multimedia og vedlegg

Bilder

Samlingene til Norsk Hydro
Foto: Ingrid Lie
Lysbuen industrimuseum
Foto: Telemarksgalleriet
Kulturarv
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Thorild L.Osdalen / thorild.osdalen@t-fk.no
Kontaktperson utøver
TelemarksgallerietTlf. 350 100 80 / Mobil 920 94 584/post@telemarksgalleriet.no
Programlengde
En dag
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Buss til Notodden
Merknad
Formidling på Telemarksgalleriet - Lysbuen. Guidet byvandring. 
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Den kulturelle skolesekken Telemark