Den kulturelle skolesekken Telemark
Postadresse: Telemark fylkeskommune, pb. 2844, 3702 Skien
Besøksadresse: Fylkeshuset, 3706 Skien
Telefon: • Nettsted: www.dkstelemark.no
Kontaktperson:
Motstrøms - black metal i Myrens dam H18
Produksjonsliste
Program

Motstrøms - black metal i Myrens dam H18

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Hva slags kulturuttrykk kan elevene oppleve?

En gammel demning som scene

Mnemosyne productions vil med dette invitere elever ved ungdomsskoler og videregående skoler i Telemark til en musikalsk oppdagelsesreise i sjangeren Black metal. Scenen er den gamle demninga Myrens dam på Notodden, som nå står på Unescos verdensarvliste.

Gründerne av industrieventyret på Notodden satte fossens krefter i arbeid, og bygde store vannkraftverk for å drifte en gjødselindustri som ga mat til en hel verden. Myrens dam og det lille kraftverket Tinfos 1, som det tilhørte, var et av de første elvekraftverkene i Norge, men har siden 50-tallet vært tørrlagt. Siden den gang har det blitt brukt til ulike kulturarrangementer.

Myrens dam ble valgt som kulisser på 1990-tallet, da de unge, musikalske entreprenørene i bandet Emperor skulle spille inn sin musikkvideo for låten «The Loss And Curse Of Reverence». Den 29. september 2018 skal den tørrlagte dammen fylles med ny kraft, når Vegard Tveitan atter inntar dammen for å vise bredden i sin musikalske karriere.

Elektrisitetens goder

Elektrisiteten har gitt oss mange goder, og elektriske gitarer, forsterkere og mikrofoner er noen eksempler. Takket være elektrisk kraft ble det mulig å realisere black metalens mektige lydbilde. Få var opptatt eller begeistret for deres smale og sære musikalske ideer, og veien til suksess var preget av å ta uvanlige veivalg. Dette er noe av grunnen til at forestillingen kalles «Motstrøms». Men på sikt skulle den da 20 år gamle frontmannen Vegard Tveitan fra Notodden med sin musikk forandre den internasjonale musikkhistorien. Melodisk black metal fra Telemark forbindes med bandet Emperor og har inspirert en hel verden.

Kilden til suksess

Hva er årsaken til black metalens internasjonale suksess? I vår industrihistorie som er knyttet til Myrens dam, forklarer man suksessen med genier og ustoppelige gründere, som ikke gir seg, selv om de blir avvist og går mot strømmen. Talent og hardt arbeid er viktig også i metalsjangeren. Hydrogründeren Sam Eyde, lekte med folks fantasi om at industrieventyrets suksess skyldtes mytologiske medhjelpere. På bestilling fra Eyde, malte den fremste, norske eventyr illustratøren Theodor Kittelsen den industrielle kraftproduksjonen på Notodden som et samspill med trollene i berget og demoniske krefter i vannet. Genistreken lå i å temme de magiske kreftene i naturen. På samme måte forklarer man Myllargutens talent. Han skulle ha solgt sin sjel til Fossegrimen for å kunne bli så god å spille fele, ikke ulikt at bluesgitaristen Robert Johnson skulle ha solgt til sjel til djevelen for sitt talent. Om norske black metal band har gjort en avtale med Fossegrimen eller andre, vites ikke, men naturen, det mytologiske og det skjulte har vært en stor inspirasjon for både norske og utenlandske black metal band, og de bruker dette materialet i sine uttrykk.

Black metal i bredden

Vegard og Heidi S. Tveitan, fra Mnemosyne productions har satt sammen en forestilling, med materiale fra en over 20 år lange karriere. Elevene får oppleve et show som utforsker bredden av en norsk musikalsk sjanger som gjerne oppfattes som smal, men som i realiteten er et av de største musikalske bidragene internasjonalt fra Norge. Emperor spilte for eksempel på verdens største metal festival i Wacken i Tyskland i 2016 for 80 000 mennesker, og har solgt over en million plater internasjonalt. Vegard har nærmere 90 000  følgere på Facebook, 25 000 på Instagram og spiller jevnlig over hele verden med bandet IHSAHN.

Elevene får oppleve et musikalsk uttrykk som viser inspirasjon fra klassisk musikk, folkemusikk og elektronika, men som kjennetegnes med en voldsom kraft, aggresjon og nerve. Spesielt for sjangeren er den karismatiske vokalbruken «growling», som gjerne flettes sammen med «clean» vokal, eller det som man tenker på som «vanlig synging». Det vil bli en spektakulær forestilling med musikk, lyd, lys, pyro og videomapping spesialeffekter.

Skolebesøk før konserten

Skolene som deltar vil i forkant av forestillingen få et skolebesøk på 45 minutter, der de får bli kjent med black metal sjangerens musikalske og estetiske uttrykk, samt dens inspirasjonskilder og utbredelse i dag. Det vil også være fokus på hvordan unge artister egentlig er gründere, og hvordan det å ha et band er å ha en liten bedrift. Historien til Vegard Tveitan er et eksempel på en slik gründer, som når ut til en hel verden og setter sitt preg på den internasjonale musikkhistorien. For i dag er norsk ekstremmetal et musikalsk og kulturelt uttrykk som inspirerer unge musikere verden over.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
 • Kunstnere/grupper: Mnemosyne productions
 • Idé/opplegg: Mnenosyne productions

Om kunstner / utøver / gruppe


Medvirkende

 • Mnemosyne productions
 • Vegard Tveitan (Musiker)
 • Heidi S. Tveitan (Musiker)
 • Vicky Katarina Mikalsen (Formidler)
 • Vegard Finnekåsa (Teknisk ansvarlig), , 950 63 020

Multimedia og vedlegg

Bilder

Emperor konsert1.JPG
Emperor Vegard 2.jpg
Emperor konsert hele bandet.jpg
Emperor Vegard.jpg
Vegard gitar detalj(1).jpg
motstroms logo_1
motstroms logo.jpg
Musikk, Kulturarv
Trinn: 10 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Vegard Finnekåsa, , 950 63 020
Programlengde
45 min (VGS: 90 min generalprøve fredag kveld)
Maks publikumsantall
500
Arena / rom
Myrens Dam ved Telemarksgalleriet/ Lysbuen, Notodden
Merknad
Referansenummer som busselskap må bruke når faktura skal sendes til Telemark fylkeskommune: 60041847. (NB! Gjelder KUN denne forestillingen, alle turnéer har hvert sitt unike referansenummer).
Arrangører
Arrangert av:
Den kulturelle skolesekken Telemark
Medvirkende
 • Vegard Tveitan (Musiker)
 • Heidi S. Tveitan (Musiker)
 • Vicky Katarina Mikalsen (Formidler)
 • Vegard Finnekåsa (Teknisk ansvarlig)