Den kulturelle skolesekken Telemark
Postadresse: Telemark fylkeskommune, pb. 2844, 3702 Skien
Besøksadresse: Fylkeshuset, 3706 Skien
Telefon: • Nettsted: www.dkstelemark.no
Kontaktperson:
Dagen som forsvant V18
Produksjonsliste
Program

Dagen som forsvant V18

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Skuespiller Hanne Brincker har lest bøkene til Tormod Haugen.

Dere møter Hanne i klasserommet hvor hun snakker om og leser fra Haugens fortellinger. Men hun vil også snakke om sine egne tanker, funderinger, undring og spørsmål. Men aller mest håper hun at mange får lyst til å lese Tormod Haugen sine bøker.

Lærerveiledning

Drøm, fantasi og skaperevne

Hanne Brincker drives av et nært og personlig engasjement for forfatteren Tormod Haugen (1945 - 2008), hans livshistorie og selvfølgelig hans litteratur. Hva må hun fortelle for at nye lesere skal finne veien inn til Tormod Haugens fantastiske fortellinger? Hun fabulerer mellom ulike historier, ulike romaner og karakterer, og forsvinner til og med «inn i dem» - fiksjonen gjøres levende.

Formidlingen vil i hovedsak fokusere på bøkene: Dagen som forsvant, Slottet det Hvite og Skriket fra jungelen.

Tormod Haugen i dag

Haugen skal ha sagt at: «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.» Det er alltid mennesker som danner utgangspunkt for det han skrev - mennesker med sine følelser, relasjoner og reaksjoner.

Grunntonen, og det som alltid søkes, er kjærligheten. Tormod Haugen uttrykker det slik selv: «Det finnes ikke noe viktigere å skrive om enn kjærligheten. Jeg mener ikke bare sånn det å bli forelsket i noen, men det handler også om omsorg, ansvar og kollektivitet, altså det at vi fungerer alle sammen i en helhet, det handler også om kjærlighet.» (Midt i smørøyet, NRK, 1997). Det er ikke tvil om at en forfatter som Tormod Haugen bør introduseres for unge i dag, dels på grunn av sin historiske tyngde, men også fordi innholdet i bøkene treffer midt i hjertet. Det ligger noe universelt menneskelig i dem, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90-tallet.

Tormod Haugen og barnet

I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Den kulturelle skolesekken Telemark
  • Kunstnere/grupper: Hanne Brincker
  • Produsent: Widar Aspeli
  • I samarbeid med: "Dagen som forsvant" er produsert med støtte fra Litteraturbruket - Norsk forfattersentrum, Hedmark fylkeskommune og SEANSE.
  • Idé/opplegg: Karen Tømte/TuO

Om kunstner / utøver / gruppe

​​​​​​​Ane Marthe Sørlien Holen har komponert musikken. Hun er utdannet slagverker, jobber hovedsakelig med egne prosjekter. I 2016 mottok hun Statens Arbeidsstipend for yngre kunstnere for 2016-2017. Hun er fast medlem av Pinquins, Ensemble neoN og Phaedra. Ane Marthe er en allsidig utøver, og hennes kunstneriske virke inkluderer klassisk samtidsmusikk, improvisasjon, komposisjon og scenekunst. Som utøver er hun opptatt av å utfordre grensene for hva det vil si å være slagverker, og hun leter stadig etter nye uttrykk og måter å formidle på. Hun er en del av figurteaterkompaniet Plexus Polaire (NO/FR), og har den siste tiden samarbeidet med utøvere og kunstnere som Christian Marclay, Lasse Marhaug, Christian Wallumrød, Guro Skumsnes Moe, Årabrot, Susanna, Ingri Fiksdal m.fl. 

Tormod Haugen, født i 1945 og oppvokst i Trysil debuterte som forfatter i 1973 og etterlot seg et stort og rikt forfatterskap etter sin død i 2008. Han ansees som en av Norges mest betydningsfulle barne- og ungdomsforfattere med en bibliografi på 23 bøker oversatt til like mange språk. I 1990 ble han, som eneste norske forfatter gjennom tidene, tildelt den prestisjetunge H.C. Andersen-prisen som annethvert år gis til verdens fremste forfattere innen barne- og ungdomslitteratur. Dette bekrefter at Tormod Haugen ikke bare er en av Nordens, men en av verdens mest interessante forfattere. Haugens forfatterskap startet innenfor den (sosial)realistiske tradisjon, men han innførte etter hvert både poetiske og fantastiske elementer. Etter hvert krysset alle Haugens romaner grensene mellom fantastisk og realistisk litteratur. Han var en eksperimenterende og nyskapende forfatter, helt fra han tilførte sosialrealismen nye dimensjoner tidlig på 70-tallet til han i 1989 utga Skriket fra jungelen som ble betegnet som norsk barnelitteraturs første postmodernistiske roman.

Dagen som forsvant er utviklet av skuespiller Karen Tømte. Hun er skuespiller fra Akademi for Scenekunst, Høgskolen i Østfold. Hun er oppvokst på Hamar og har sterke kunstneriske bånd til Hamar og Hedmark. Hun har turnert med flere forestillinger i DKS, og arbeider nå på BIBLO TØYEN, Deichmanske bibliotek sin nye barne- og ungdomsfilial.

Hanne Brincker har regi på gjenopptakelsen av forestillingen.

Tekst-/manuskonsulent i utviklingen av Dagen som forstant var Mariangela Cacace Di Fiore, som har utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker og tidligere utarbeidet et manus basert på Tormod Haugens roman Dagen som forsvant.

Dramaturg og «eksternt øye» i førsteversjonen av forestillingen var regissør og dramatiker Toril Solvang. Hun har skrevet og regissert en rekke barneforestillinger og har tidligere samarbeidet med Karen Tømte på forestillingen Fantastiske Pelli.

Bakgrunnsinfo og manuskonsulent har vært Marianne Koch Knudsen, tidligere forlegger og redaktør i Gyldendal.

Scenograf: Lisa Hjalmarson


Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Tormod Haugen
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Dagens som forsvant
Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Kunstarter i samspill
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom. Ved flere visninger på samme skole må Hanne være i samme rom!
Bærehjelp
JA!
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Litteratur
Det er ønskelig at elevene blir kjent med Tormod Haugens forfatterskap, gjerne i forkant av besøket men aller helst i etterkant.
Merknad
Hanne Brincker tar kontakt med skolen i god tid før besøket for å sikre at alt praktisk er på plass.
Kulturkontakten har ansvar for å finne egnede rom og videreformidle nødvendig informasjon. I denne produksjonen gjør vi spesielt oppmerksom på at forestillingen skal spilles i klasserom. Der det er flere forestillinger på samme skole er det fint om Hanne kan være i samme rom hele tiden.Alle voksne som blir involvert i dette besøket, må i god tid få et eksemplar av denne lærerveiledningen. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot utøverne når de ankommer skolen. Lykke til med besøket!
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Den kulturelle skolesekken Telemark
Produsent:
Widar Aspeli
Medvirkende
  • Hanne Brincker (Skuespiller)